9 Eylül 2012 Pazar

Yağlı ekmek ya da katmer


Benim yağlı ekmek dediğim, katmer olarak da bilinen az malzemeli ama pek lezzetli bir ekmek çeşidi. Annemden hatıra bir tat bana. Şimdilerde bizim evde kahvaltı sofralarında ekmekten daha fazla tercih edilebiliyor.

Malzemeler
1kg un (açmak için bir miktar un daha, beyaz unum bittiği için tam buğday unu ile açtım ben)
3-4 su bardağı kadar su
Bir miktar tuz
Aralara sürmek için oda sıcaklığında 250 gr kadar tereyağı

Un, su ve tuz ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Açmadan önce serin bir yerde dinlendirilirse açması daha kolay olur. Bu ölçülerle hazırlanan hamurdan ortalama 8-10 beze elde edilir.

Tabaktan biraz daha büyük açılan bezelerin üstüne bir kaşık kadar tereyağı sürülür. Rulo yapılan hamur kendi etrafında büküle büküle çevrilir. Tekrar un yardımı ile açılır. Yapışmaz yüzeyli tavada iki tarafı kızarıncaya kadar (yaklaşık 5*2=10dk) pişirilir. Tercihen çevirme işlemi öncesinde dış yüzeyleri yağlanır.

Tüm aşamaları resimleyemedim ama yapımı ile ilgili bir kaç kare aşağıda;







 
 
 
 
 
 
 
 


6 yorum:

  1. Ellerine saglık, tam olsa da yesek olduk yani :)))

    YanıtlaSil
  2. bizde çok sık yaparız kahvaltıda harika oluyor
    ellerine sağlık canım çok güzeller

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfaklar farklı ama benzer lezzetler pişirip paylaşıyoruz ne güzel :) Teşekkürler

      Sil
  3. bu fotograflara bakipta hemen pisirmek istemiyen varmidir acaba ? Ellerine saglik canimm :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı bekliyorum