28 Ekim 2012 Pazar

Brokoli





Brokolinin en sevdiğim hali budur. Az haşlanmış brokoli, yanında haşlanmış havuç ve patatesler, üzerine baharatlı beşamel sos hazırlanır, en son kaşar peyniri rendelenip fırında üzeri kızartılır.

Bu durumda sadece sosun tarifini vermem yeterli olacak.

Malzemeler;

1,5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kağığı sıvı yağ
Karabiber
Zerdeçal
Tuz


Un yağla birlikte kavrulur. Unun rengi hafif değiştiğinde süt çok yavaş hareketlerle eklenirken aynı anda hızlıca karıştırılır ki un topaklanmasın. Kıvam alıp sos kaynayıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir. Ocaktan almadan tuz ve baharatlar eklenir.













23 Ekim 2012 Salı

Şeker hamurundan nemo yapmak

 
 
 
 
 
 
Elimdeki şeker hamurları kurumadan onlarla aklımdaki bir kaç figürü çalışmak istedim. Ve bugün kayıp balık Nemo'yu yapmayı denedim. Nemo'nun orjinal resmi dışında bir de burdan yapılışı hakkında fikir alıp bu ufak Nemo'yu yaptım. Bilen bilir Nemo'nun bir yüzgeci az gelişmiştir. Fakat bu karaktere ait bazı resimlerde, oyuncaklarda ve şeker hamuru ile yapılmış figürlerde bunun dikkate alınmadığını gördüm. Bence farklıklara saygı duymak adına, eksiklikleri ile barışık nesiler yetiştirmek adına ve yetişkin olarak bizlerin de az gelişmiş yanlarımızın da olabileceğini kabullenmek adına Nemo'nun az gelişmiş yüzgecini görmezden gelmemeliyiz.

22 Ekim 2012 Pazartesi

Karamel soslu muhallebi

 
 


Acilen basit ve lezzetli bir tatlı yapmam gerekti. Un yerine pirinç unu kullanılarak yapılan bu muhallebi tarifini pirinç unu paketinin arkasında görüp yapmaya karar verdim. Karamel sos yerine farklı bir sos hazırlamak isterseniz şeker yerine meyve suyu veya ezmesi kullanabilirsiniz. Tabiki  tarçın, fındık, fıstık ile de sunabilirsiniz veya sossuz sade de olabilir :)
 

Malzemeler;

50 gr pirinç unu (250 grlık kutunun içinde 5li paketlerde satılanlardan kullandım)
4-5 yemek kaşığı toz şeker
500 ml süt(2,5 su bardağı)
Vanilya



Karamel sos için;
Yarım çay bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
isteğe bağlı vanilya


Şeker, pirinç unu ve vanilya bir tencerde, ocağın üstüne konulmadan karıştırılır. Üzerine süt eklenir. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca 3-4 dakika daha pişirin. Sonra ocaktan alıp ılıklaşmasını bekleyin.Bu arada üzeri için sos hazırlayabilirsiniz.
 
 Karamel sos için toz şekeri tavada karamelize edin, üzerine önce yarım su bardağı suyu sonra 1 yemek kaşığı nişastayı içinde erittiğiniz kalan yarım su bardağı nişastalı suyu ekleyin, sosu birkaç dakika kaynatmanız yeterli. Bu arada ılık hale gelen muhallebiyi mikser veya çırpıcı ile havalandırarak çırpıp kaselere boşaltın. Üzerine hazırladığınız sosu dökün. Muhallebilerinizi dolapta soğutup öyle servis yapın. 

19 Ekim 2012 Cuma

Yeşil kabak




Bu yemek salçalı, sulu kabak yemeklerinin görüntüsünden ve tadından farklı bir kabak yemeği. Yapılışına dair bir kaç resim ekledim. Ölçüsüz bir tarif olacak. Malzeme olarak kabak dışında; yağ, tuz, çökelik (yoksa lor peyniri+yoğurt da olabilir) var. Hepsinin miktarı da zevke göre azaltıp çoğaltılabilir.

Önemli bir detay kabaklar eşit boyutlarda küçük küçük doğranıyor, ve tuzlanıyor. Dinlendirilen kabaklar tencereye alınmadan yıkanıp sıkılarak suları süzdürülüyor.


Bir miktar yağda kavrulan kabakların rengi şeffaflaşınca ocaktan alınır, tuz eklenir.
Servis tabağının altına kaşık yardımı ile çökelik veya lor-yoğurt karışımı serilir. Son olarak üstüne kabaklar dökülünce pek hoş duruyor. Tek kötü tarafı bol ekmek yedirtiyor. 

16 Ekim 2012 Salı

Damla sakızlı kurabiye



Arkadaşımın bana hatırlattığı aylar önce yaptığım damla sakızlı kurabiyeyi tekrar yapmak isterken evde krem şanti olmadığını fark ettim. O tarifi başka bir zamana erteledim. Taslaklar arasında başka bir damla sakızlı kurabiye görünce bu bahane ile onu yayınlamaya karar verdim.

Yine temel kurabiye hamurunu kullandım. Pişerken fırından ve piştikten sonra tabakta bile damla sakızının kokusu etrafa yayılıyor.







Malzemeler:
1 yumurta 

100 g yumuşak margarin
1 çay bardağı toz şeker

2,5-3 su bardağı un
1 poşet kabartma tozu

1 çay kaşığı damla sakızlı vanilya

Üzeri için:
yumurta sarısı ve iki yemek kaşığı kadar toz şeker


Genelde zaman kazanmak için önceden hamuru yapıp dolaba atıyorum ve sonra şekillendirmeye zaman ayırıyorum. Buna sebep son dakika çıkan işler. Sonrasında bunun bazı kurabiye tariflerinde özellikle tavsiye edildiğini fark ettim. Bu şekilde kurabiyeler daha kolay şekil alıyormuş.

Bu kurabiyenin hamuru da dolapta 1 saat kadar bekledi. Bekletmeden de olur. Benimki yine zorunluluktan :)

Rulo yapıp bıçakla keserek şekillendirmek yine pratik bir yöntem.



Son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp biraz toz şeker atıyoruz. 170 derecede 20 dk  pişmesi için yeterli.

13 Ekim 2012 Cumartesi

Bebek kurabiyeleri





Bunlar da Duru bebek için hazırladığım kurabiyeler.  Süslemek için tarifini daha önce verdiğim; kakaolu kurabiye lerden yaptım. Fakat bu sefer hamuru toparlamak için undan çok nişasta kullandım, kurabiyelerin tadı aynı ama piştikten sonra daha önce yaptıklarıma göre daha yumuşak oldular.

Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler.

10 Ekim 2012 Çarşamba




"Nerdeyse 1 yaşında" kutlaması için haftasonu yaptığım pastanın pandispanyası ve pasta kreması sade, ara malzeme olarak fındık krokan kullandım. Kurabiye kaplama işlemi pastaya göre daha hata kaldırır. Pasta kuşkusuz daha fazla profesyonellik istiyor. Sonuç ve aldığım yorumlar beni mutlu etti. Bu deneyimden öğrendiğim pasta kaplanırken şeker hamurunu çok ince açmamalı görüntü pütürlü olabiliyor :)

Üzeri için düşündüğüm objeleri bir gün önceden hazırladım. Kenar süslemesi için renki yuvarlakları ve kırmızı şeritleri pastayı kapladıktan hemen sonra hazırlayıp bekletmeden yerleştirdim.








Kullandığım pandispanya ve pasta kreması tarifi şöyle:

Sade pandispanya;

Malzemeler

1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
5 yumurta
1 paket vanilya
1 su bardağı tozşeker


 
Şeker, yumurta ve vanilya köpürünceye kadar  10-15 dakika boyunca iyice karıştırılır. Sıvı karışıma elenmiş un ve kabartma tozu köpüren karışımı fazla söndürmeden, tahta kaşık yardımıyla yavaşça eklenir.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında önce 15 dakika, sonra  fırının derecesini 150 dereceye indirerek yaklaşık 30 dakika daha pişirin. Pandispanya soğuduğunda ikiye bölebillirsiniz.
 
 
 
Pasta kreması;
 
Malzemeler
 
 
4 su bardağı süt
4 tepeleme yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
2 yumurta
2 paket vanilya
2 tatlı kaşığı margarin
 
Margarin hariç tüm malzemeler tencereye alınır, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan alıp margarin eklenip karıştırılır.
 
Ara malzemesi fındık krokan için 1 su bardağı fındık ve bir su bardağı toz şeker kısık ateşte şeker eriyinceye kadar kavrulur. Şekerin erimesi yeterli, fazla ocakta tutup yakmamak gerekiyor. Sonra yağlı kağıt üzerine fındıkları yayın. Soğuduğunda parçalara ayırıp rondoda küçük parçalara ayırabilirsiniz. Yada bir poşet içinde merdane yardımı ile de ufaltılabilir. Hazırladığınız fındık krokanı pasta içinde olduğu gibi pastanın üstünde dekoratif olarak da kullanmak mümkün.
 
 
 
 

9 Ekim 2012 Salı

Sütlaç



      Çocukken yediğimiz sütlaçlar daha sulu olur bundan pek hoşlanmazdım. Bu tarifteki gibi pirinç unu veya nişasta eklendiğinde sulanmayan bir sütlacınız oluyor.

      1 litre + 1 bardak süt
      1 küçük çay bardağı pirinç
      2 su bardağı su
      1su bardağı tozşeker
      1 çorba kaşığı pirinç unu

      1 paket vanilya
      Üzeri için biraz tarçın


      Pirinçleri yıkayıp süzün. Tencereye alıp 2 su bardağı suyu ekleyin. Pirinçler suyu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çeken pirinçlerin üzerine sütü döküp ara sıra karıştırarak kaynatın. Kısık ateşte 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. Pirinç ununu bir bardak sütün ünde eritip tencereye karıştırarak ekleyin. Toz şekeri de ekleyin, 10 dakika sonra tencereyi ocaktan alın. Vanilyayı ekleyip karıştırıp kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığında bekletip tarçınla süsleyip buzdolabında soğukduktan sonra servis edin.

    8 Ekim 2012 Pazartesi

    Teşekkür kurabiyeleri





    Dolu dolu, güzel bir hafta sonunun ardından merhaba. Blogumu beğenerek, takip ederek beni mutlu eden ablamın iş arkadaşlarına acelece hazırlanmış teşekkür kurabiyeleri bunlar. Gece yapılıp resimleri çekildiği için resimler pek aydınlık değiller.




    Kurabiyenin tarifi şöyle;

    Malzemeler;

    1 yumurta
    150 gr hamurişi margarin/terayağı
    1su bardağı un
    1çay bardağı nişasta
    1su  bardağı pudra şekeri
    1çay kaşığı tarçın
    1çay kaşığı toz zencefil
    limon kabuğu rendesi










    Oda sıcaklığında iyice yumuşayan yağ ile şeker, sonrasında oda sıcaklığındaki yumurta iyice karıştılır. Karışıma diğer malzemeler eklenir. Unu yavaş yavaş ekleyin. Hamur toparlanmayacak gibi duruyorsa un yerine nişasta ekleyin. Yumuşak yapıdaki hamur streçlenip dolapta 2 saat kadar dinlendirin. Dolaptan çıkardığınız hamuru fazla yoğurmadan açın, kalıplarla şekilendirdiğiniz kurabiyeleri önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dk kadar pişirin. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

    4 Ekim 2012 Perşembe

    Şeker hamurlu kurabiyeler

    Şeker hamurunu ikinci kez elime aldım. Kurabiye süslemeyi denedim ve yine çok keyif aldım. Şeker hamurunu üzerine çalışacağınız kurabiyenin tarifi aşağıda. Pişerken kabarmayan ve küçülmeyen kurabiyeler yapabilirseniz sonuç daha güzel oluyor. Çünkü kurabiyelerle aynı kalıplarla şeker hamurunu kesiyorsunuz; üst üste gelince taşmayan, tam uyum sağlayan bir görüntü  için bu önemli.

    Malzemeler:

    1 yumurta
    250 gr margarin
    125 gr.pudra şekeri
    4 bardak un
    1 çay bardağı mısır nişastası
    1 paket vanilya

    kakaolu yapacaksanız kakao

    Oda sıcaklığındaki malzemeleri unu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Elde ettiğiniz hamuru streçleyip buzdolabında 1 saat dinlendirin. Dolaptan çıkarttığınızda sert bir hamur olacak fazla yoğurmadan açtığınız hamuru kurabiye kalıpları ile kesin. Önceden 170 derecede ısıttığınız fırında 10-15 dk kadar pişirin. Fazla pişirmemeye özen gösterin yoksa kurabiyeler küçülüyor. Kurabiyeler soğuduktan sonra şeker hamurları ile süsleyebilirsiniz.
    Ben bugün daha patchwork kalıpları denemek istedim, puantiye yapımının sonucu da mutlu etti beni.

    Süslenen kurabiyeleri poşetlemeden 6saat kadar açıkta bekletip şeker hamurunun kurumasını sağlayın böylece hem neminazalacağı için taze kalma süresi artar hem de poşetleyince şekli bozulmaz. Diğer ayrıntılar için yorumlara bakın. Şeker hamuru ile kullanılabilecek diğer kurabiye tarifleri için;  buraya ve buraya tıklayabilirsiniz.













    2 Ekim 2012 Salı

    Şekerpare


    Malzemeler
    250 gr margarin (oda sıcaklığında)
    1 yumurta + 1 yumurta beyazı (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)

    Yarım su bardağı irmik
    Yarım su bardağı toz şeker
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya
    2-2,5 su bardağı un

    Üzeri için
    1 yumurta sarısı
    Fındık

    Şerbet için
    3 su bardağı su
    3 su bardağı toz şeker
    Yarım limonun suyu

    Önce şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynayınca limon suyunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın ve soğumaya bırakın.

    Oda ısısında yumuşatılmış margarin, irmik, vanilya, şeker, bir yumurta ve bir yumurtanın beyazını karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Gerekirse un ilave edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp fındıklar yerleştirilip 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.



    Fırından çıkarıp soğumuş şerbeti üzerine gezdirin. Dinlendirdikten sonra servis yapın. Buarada şekerlenmemesi için dolapta saklamayın. Hava almayacak şekilde üzeri kapandıktan sonra oda ısında 3 gün kadar lezzetini koruyacaktır.


    Mini fırında hamuru iki parçaya ayırarak pişirdim. İkinci hamura 2 tatlı kaşığı kadar hindistan cevizi ve biraz da limon kabuğu rendeleyip ekledim.


    1 Ekim 2012 Pazartesi

    Humus




    Humus yerken limon tadının baskın olması hoşuma gitmiyor, onun için limon miktarını az tutuyorum. Bir de yumuşak olmalı, hemen katılaşmaya müsait özellikle tahin katı ise biraz da su ekliyorum.


    Malzemeler;

    1 su bardağı haşlanmış nohut,
    2 diş sarımsak
    2 yemek kaşıkğı tahin
    2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    1 çay kaşığı kimyon
    1 çay kaşığı tuz

    benim gibi yumuşak yapıda humus sevenler için 1-2 yemek kaşığı su

    Nohutlar iyice haşlanmış ise kabukları ile kullanabilirsiniz. Öncelikle nohutlar sonra tüm malzemeler bütünleşinceye kadar rondoda veya havanda ezilir. İstenilen kıvama gelen humus servis edilecek tabağa alındıktan sonra üzerine istenirse, zeytin yağı, pul biber, sumak eklenebilir. Sıcak humus yapmak isterseniz humusun üzerine  kaşar peyneri ekleyip (pastırma veya sucuk da olabilir) 10 dakika 200 dereceye ayarlanmış fırında ısıtabilirsiniz.