25 Mayıs 2013 Cumartesi

Mayasız poğaçalar


Bir diğer adı 3-2-1 poğaça olan bu poğaçalar mayalı gibi yumuşak bir yapıda oluyor. Pişip soğuduktan sonra dolapta saklanabiliyor. 





Malzemeler

3 paket kabartmatozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz
Un (yarı yarıya tam buğday unu kullandım)
Tercihen biraz mahlep

İçi için;
Haşlanmış patates, maydanoz, zerdeçal ve tuz

Bu malzemelerden elde ettiğiniz hamurun kapanma yerini alta gelecek şekilde değil de yanlarda tutarsanız poğaçalarınız daha fazla kabaracaktır. Önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

23 Mayıs 2013 Perşembe

Elmalı kurabiye




Bir başka favorim elmalı kurabiyelerin tarifinde sıra. 

Malzemeler;
125 gram margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 buçuk çay bardağı şeker
1 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu (yarım paket veya hiç kullanılmayabilir de. Kullanılmadığında kurabiyenin yapısı daha sert oluyor)


İçi için;
4 adet elma
1 çay bardağı ceviz içi
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın

Rendelenen elmalar toz şeker ile pişirilir, tarçın ve ceviz eklenerek ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamuru için tüm malzemeler yoğurulurken un yavaş yavaş eklenir. 15 dk kadar dolapta dinlendirilen hamurdan parçalar koparılıp yarım cm kalınlığında açılır. Açılan hamur sigara böreği saracak gibi üçgen şeklinde kesilip iç malzemeler geniş kısımlara konularak sarılır. 170-160 derecede ısıtılmış fırında kurabiyeler hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.



11 Mayıs 2013 Cumartesi

İki renk kek


 
Dün arkadaşımken komşum olan Dilek in yaptığı güzel keki tatmak daha önce yapıp resimlediğim bu keki hatırlattı bana.
 
 


Klasik bir kek görüntüsünde ama içine eklenen nişastadan olsa gerek yumuşak, ağızda dağılan bir kek oldu. Özellikle ertesi gün tadı daha da güzelleşti. Kakaolu kısmını hep daha lezzetli ve az bulduğum için ben kekin sade kısmını daha az tuttum.
Malzemeler;
3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı katı yağ (tereyağı kullandım ben)
yarım su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2-3 su bardağı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 paket kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yumurtalar ve şeker mikser yardımı ile şeker eriyinceye kadar yüksek devirde çırpılır. Yağ ve süt karışıma eklenip iyice karıştırılır. Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilya ise daha yavaş hareketlerle kaşık veya spatula yardımı ile karışıma eklenir. Elde edilen karışım iki ayrı kaba alınıp birine kakao eklenir. Yağlanan kek kalıbına önce sade kek karışımının bir kısmı sonra kakaolu karışımının tamamı ve en üste kalan sade kek karışımı eklenerek 160-170 derece ısınmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir.



7 Mayıs 2013 Salı

Krem şantili fındıklı kurabiye




Tadı un kurabiyesini andıran yapımı basit, malzemesi az bir tarif. Fındıksız yapıldığında üzerine pudra şekeri serpilebilir.

Malzemeler;

1 paket krem şanti
1 su bardağı sıvı yağ
aldığı kadar un (2 su bardağı kadar)
10-20 adet fındık


Krem şanti ve sıvı yağ bir kaba alınır, un yavaş yavaş eklenir. Yumuşak ele yapışmayan bir kıvam elde edilene kadar un eklenir. Yuvarlak şekiller verilerek tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerine fındıklar yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 15 dakika kadar pişirilir. Sıcakken kurabiyelere dağılacağı için soğuduktan sonra tepsiden çıkartılması önerilir.