22 Ekim 2013 Salı

irmikli jöleli tatlı



Sütlü irmik tatlısına; tarçın, hindistan cevizi, toz ceviz, fındık vs pek yakışır. Daha albenili bir sunum için jöleli meyveli olan da bir o kadar güzel oluyor. İlk yaptığım kırmızılı çilek jöleli lakin içinde kavun, üzüm, şeftali var. Meyvelerin kararmaması için limon suyu konulmuş bir kaba doğranıp kullanılması tavsiye edilir.

Malzemeler;
1 Litre süt
10 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket meyveli jöle
1 kase doğranmış meyve

Süt, irmik ve şeker orta ateşte karıştırılarak kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınırken vanilya eklenip karıştırılır. Tercihen kelepçeli bir kalıp servis edilecek tabağa oturtulur. Tabanı kaplayacak kadar bisküvi tabağa yerleştirilip üzerine sıcakken irmikli karışım dökülür. Bu şekilde oda sıcaklığında bekletilen tatlının üzerine jöle hazırlanıp doğranmış meyvelerle birlikte dökülür. Dolapta en az 1 saat kadar dinlenmeden kalıptan çıkarmayınız.






16 Ekim 2013 Çarşamba

dereotlu kurabiye


Tuzlu kurabiye çeşitlerine bir alternatif daha. Dereotu farklı bir aroma bırakıyor. Hamura çörek otu veya mahlep de eklenebilir. Un kurabiyesi gibi dağılan yapıda olması için yumurtanın akını hamura, sarısını üstüne eklemek gerekiyor. Gevrek ama daha sıkı yapıda bir kurabiye yapmak istediğim için 1 adet yumurtayı ayırmadan ekledim.


Malzemeler;

125 gram margarin veya tereyağ
1 adet yumurta
yarım paket kabartma tozu
bir çay kaşığı tuz ve toz şeker
bir tutam dereotu
aldığı kadar un

üzeri için de 1 adet yumurta

Tüm malzemelerin karıştırılması ile elde edilen hamur kalıp veya rulo yapılarak şekillendirilip üzerine yumurta sürülür . 170 derece ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişilir.