26 Aralık 2013 Perşembe

Süt reçeli




Bunu yapmayı bir yıldan fazladır planlıyordum. Nihayet fırsatını buldum. Dulce de leche ya da condensed milk diyede bilinen süt reçelinin daha önce tadına bakmadım. Fakat bloglarda defalarca gördüm ve görüntüsünden beğeneceğim bir lezzet olduğu kesindi. Aslında tam yağlı pastörize olmamış süt öneriliyor ama ben günlük süt kullandım. 1 litre süt ile küçük bir kase ve bir çikolata kavanozu kadar süt reçeli elde ettim. Süt reçeli tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde kullanılabileceği gibi bu hali ile kahvaltılık olarak da tüketilebiliyor.



Süt reçeli için;
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı karbonat
ve en önemlisi tencerenin başında 1 saat kadar kalacak zaman gerekiyor...

Süt şekerle geniş bir tencerede kaynatılır. Kaynayan süte karbonat eklenir, sürekli karıştırarak akışkan muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kabarıp taşma ihtimali olduğundan başından ayrılmamak lazım. Sıcakken kavanoza konulup soğuduğunda ağzı kapanıp dolaba kaldırılır.
Sağdaki ilk sıcaklığının gittiği hali. 

24 Aralık 2013 Salı

Çikolatalı muzlu kek




Ne zamandır muzlu kek denemek istiyordum. Bu tarifi lezizsofralar da görünce denemek istedim. Yumuşak ve lezzetli bir kek oldu.



Malzemeler;

3 tane yumuşak muz
3 tane yumurta
2/3 su bardağı şeker
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı (sıvı yağ kullandım)
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı damla çikolata
1 paket kabartma tozu
yeterince un


Yumurta ve şeker öncelikle çırpılıp önce sıvı malzemeler sırayla eklenir. En son ezilmiş muz ve çikolata karışıma eklenir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.

21 Aralık 2013 Cumartesi

portakallı kek



Tarif eski lezzet dergilerinden, ölçüler ise 4 kişilik 20 cm lik kalıp için verilmiş. Ölçüleri iki katına çıkartıp dikdörtgen cam kalıpta yapılabilir. Lezzetine gelince yumuşak ve hafif bir kek.

Malzemeler;

1 su bardağı un
2/3 su bardağı toz şeker
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
yarım çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
yarım su bardağı yoğurt
1/4 su bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı portakal suyu
1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
1 yumurta
1 paket vanilya

üzeri için
2 portakal veya portakal kabuğu şekerlemesi
pudra şekeri

Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın. Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırıp yağlanmış kalıba dökün. Ortalama 25 dakika pişirin. Kek soğuduktan sonra üzerini pudra şekeri ve portakalla süsleyebilirsiniz.

3 Aralık 2013 Salı

Tahinli kurabiye



Tahinli un kurabiyesi de denebilecek bu kurabiyelere cafe portakal da görünce hemen yapmaya koyuldum. Tadı deneyenlerin pek hoşuna gitti. Un kurabiyesine benzetildi, tahin ayrı bir lezzet katıyor, deneyin derim. Tarifi olduğu gibi yapmadım ama bu halinden memnun kaldım.

Malzemeler;

1 Paket toz krem şanti
1 su bardağı sıvı yağ
1 kahve fincanı tahin
1 paket vanilya
un

Un hariç malzemeler karıştırılır. Un yavaş yavaş eklenmeli, yumuşak bir hamuru oluyor (Un fazla olursa hamur toparlanması güçleşiyor). 170 derecede pişen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri elenir. Kurabiyeler çok tatlı olmadığı için pudra şekeri durumu dengeliyor. Bekledikçe güzelleşen bir tat aldığını belirteyim.


25 Kasım 2013 Pazartesi

2 yaş pastaları


Gökkuşağı temalı bir 2. yaş günü pastası oldu bu yılki pastamız. Bu pastaya yine gökkuşağı temalı kurabiyeler eşlik etti. Kurabiyelere burdan bakabilirsiniz.





Pasta için buradaki kakaolu pandispanya tarifine 2 yemek kaşığı eritilmiş damla çikolata ekledim. Daha nemli bir pandispanya istediğim için bunu yaptım. Ara katları ve dış kaplama için 200 ml lik süt kreması ve 180 gram pasta çikolatası ve bir paket crem ole kullandım. Yine ara katlara antep fıstığı ve portakal kabuğu şekerlemesi kullandım.



Pandispanya için

"Malzemeler;
4 Adet Yumurta,
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker,
3 Türk Kahvesi Fincanı Un,
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt,
2 Yemek Kaşığı Kakao,
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya

2 Yemek Kaşığı eritilmiş damla çikolata
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su




Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.  Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dakika çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın. Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra katlara ayırın."

Not 1: Pandispanyayı pastayı yapmadan önce pişirip derin dondurucuda bekletmek size zaman kazandıracaktır.
Not 2: Pandispanyayı katlara ayırmadan kabaran üst yüzeyini ve etrafını bıçakla düzleştirirseniz şeker hamuru ile kapladığınızda bombeli görünmez.

Ganaj için;
Süt kreması kaynatmadan ısıtılır (kaynamaya yakın altı kapatılır), rendelenen çikolataya süt kreması eklenir. Çikolata iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Pürüzsüz olması için ara sıra karıştırarak kabuk tutması engellenir. Oda ısısına gelince dolaba kaldırılır. Yarım saat sonra dolaptan çıkarıp mikserle çırpılır. Dış kaplamada kullanılacağım kısmını ayrı (daha katı olmasını istediğim için az çırptım), tarife göre hazırladığım crem ole e katacağım kısmı ayrı çırptım (yumuşak krema kıvamına gelinceye kadar çırptım).

Not 3: Pasta yapımında daha az katkı maddesi isterseniz crem ole kullanmayıp daha fazla oranlarda ganaj hazırlayabilirsiniz, çikolata oranı artacaktır fakat daha az tatlı bir pastanız olacaktır.

Katlara ayrılan pandispanya meyve suyu ile ıslanır, ara katlara hazırlanan krema ve malzemeler (fıstık, portakal şekerlemesi) yerleştirilir. Bu şekilde yarım saat kadar dolapta dinlendirilir. Pastanın dışı ganajla kaplanır, tekrar dolapta dinlendirilir. İkinci kez ganajla kaplana pasta tekrar dolaba alınır. En son şeker hamuru ile kaplanmadan yarım saat önce dolap dışına alınır.

Not 4 : Pasta soğukken şeker hamuru ile kaplamayın, terleme ve erime yapar.
Not 5:  Pasta üstüne yapılacak figürler, süslemeler günler öncesinde hazırlanıp kurumaya bırakılması yine size zaman kazandırır. Zira şeker hamurlu pasta yapmak epey zaman alıcı, uğraşlı bir süreç.




Bu da geçen ay yaptığımız erken kutlama pastası. Daha kalabalık olduğumuz için dikdörtgen kalıp kullanmış, hem vakitsizlikten hem de uzun yolda bozulma olabilir diye sade bir süsleme tercih etmiştim.



2 yaş kurabiyeleri






Bu yıl farklı bir tarif denemek istedim. Görüp denemek istediğim tarif aslında buradaki tarifti. Fakat fındıkların kurabiyelerin üzerinde pürüz yaratıp şeker hamuru kaplamasını bozabileceğinden tarifi şu şekilde uyguladım. daha önce diş kurabiyelerinde denediğim bademli tarif de güzeldi ama onların da tek olumsuz yanı lezzetli oldukları kadar kırılganlardı. Tercih sizin daha kesin bir tarif için burdaki eski kurabiye tarifini veya kakaolu bu tarifi de kullanabilirsiniz.


Malzemeler;

200 gram tereyağ (hamurişi margarin)
100 gram pudra şekeri
1 yumurta sarısı
40 gram eritilmiş beyaz çikolata
zencefil
tarçın
Un

Oda sıcaklığındaki malzemelerden yağ ve şeker öncelikle karıştırılır. Yumurta sarısı ve baharatlar bu aşamada karışıma eklenir. Sonrasında çikolata ve un ilave edilir. Ele yapışmayacak bir kıvam elde edinceye kadar karışıma yavaş yavaş un eklenir. 

Hamur dolapta 30 dakika kadar dinlendirilir. Bunu hamuru ikiye ayırıp buzdolabı poşetlerine koyarak da yapabilirsiniz. Dinlenen hamur tekrar yoğurulup açılır. Bu işlem çok uzun sürmemeli, zira el ısı uzun süre hamura temas ettiğinde kurabiyenin şeklinde küçülme olabiliyor. Hiç yoğurmadan direk açmaya kalkarsanız da hem zoralanırsınız hem de tam tersi bir etki ile kurabiyelerin şeklinin kabarıp kullandığınız kalıplardan daha büyük şekilde fırından çıkmasına sebep olabilirsiniz.

Yağlı kağıt üzerinde kalıplarla kestiğim kurabiyeleri 170 derecede fırında 15-20 dk arasında pişirdim.

Soğuduktan sonra tepsiden alın, bu kurabiyeler kırılgan, dikkatli olmak gerekiyor. 


Gökkuşağı temalı bir pasta yaptığım için onunla uyumlu olarak renkli harfler kullandım. Gökkuşağı konseptli doğum günleri için bu kurabiyeler bir alternatif olabilir.


 



11 Kasım 2013 Pazartesi

Aşure zamanı





Geçen yıl zamansız yayınladığım aşure tarifini aşure zamanı geldiği için hatırlatmak istedim. Daha önce benim gibi yapmak istiyor ama aşure nasıl yapılır diye cevap arıyorsanız denenmiş bu tarifi yapmanızı tavsiye ederim. Yazıda belirtilen malzemelerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken noktaları uyulduğunda, berrak, temiz ve lezzetli bir aşure elde edebilirsiniz.

Aşure tarifi için buraya ya da aşağıda yazının bir kopyasına bakabilirsiniz.





Malzemeler; 

500gr aşurelik buğday-dövme
1-1,5 kilo toz şeker
300 gram kuru üzüm
100-200'er gram arası fındık, ceviz, badem
50 şer gram kuş üzümü, antep fıstığı, kuru kayısı, kuru incir, hurma
2-3 tane karanfil
Üzeri için tarçın ve nar 

Aşurenin tüm malzemeleri ya geceden ya da sabah erkenden hazırlanmaya başlanır. Önce aşurelik buğday-dövme iyice yıkanıp, bir taşım kaynatılır ve dinlenmeye alınır. Geceden sabaha dinlenip şişen dövme ocağa alınıp kaynatılır. Kaynayan dövme su çektikçe kaynar su eklenir. Dövmeye şeker eklendiğinde kendini toparlayıp sertleşebilir onun için iyice açılıp dağılıncaya kadar kaynatılmalı. Dövmenin cinsine göre bu süre değişecektir. Dağılmaya başlarken dibi de tutmaya başlar özellikle bu aşamadan sonra karıştırma işlemini ihmal etmemek gerekiyor. Şeker tencereye karıştırılarak eklenir ve zevke göre tadına bakılarak yeterli olup olmadığına karar verilir. Unutmamak gereken bir husus sıcakken daha şekerli bulunan aşure bekleyip soğuduğunda şekeri biraz azalacaktır.

Diğer malzemeler de tencereye eklenmeden yıkanır, temizlenir, ayıklanır, doğranır, su da bekler veya 1 taşım kaynatılır. Özellikle ceviz ve bademin kabuklarının rahat soyulması için bir taşım kaynatılır. Kabuklu konulursa aşureyi karartacağı için cevizi soymayacaksanız içine değil aşure bitiminde kaselerin üzerine de ekleyebilirsiniz. Kuru üzümlerin ve kuş üzümlerinin sapsız olmasına dikkat etmek gerekiyor, bizim gibi sonradan saplarının olduğunu gördüyseniz su da bekletip şiştikten sonra çöplerini ayıklamak da mükün. Temiz, berrak görünümlü aşure için tüm malzemerin özenle ayıklanıp, temizlenmesi önemli. Bu hazırlıklar zaman alacağından öncesinde yapılmalı.
Dövme özleşip iyice dağıldığında şeker yavaş yavaş eklenir sonrasında sırayla; kuru üzüm, badem, fındık, ceviz, fıstık eklenerek birkaç taşım daha kaynatılır. Burdaki süre yine malzemeri ne kadar diri sevdiğinize göre değişecektir. En son hurma, kuru incir ve kuru kayısı tencereye eklenir. Tencerenin altını kapatıktan sonra kuş üzümü ve karanfil taneleri eklenir. Kaselere boşaltılan aşureler soğuduğunda dolapta saklanabilir.
  



22 Ekim 2013 Salı

irmikli jöleli tatlı



Sütlü irmik tatlısına; tarçın, hindistan cevizi, toz ceviz, fındık vs pek yakışır. Daha albenili bir sunum için jöleli meyveli olan da bir o kadar güzel oluyor. İlk yaptığım kırmızılı çilek jöleli lakin içinde kavun, üzüm, şeftali var. Meyvelerin kararmaması için limon suyu konulmuş bir kaba doğranıp kullanılması tavsiye edilir.

Malzemeler;
1 Litre süt
10 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket meyveli jöle
1 kase doğranmış meyve

Süt, irmik ve şeker orta ateşte karıştırılarak kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınırken vanilya eklenip karıştırılır. Tercihen kelepçeli bir kalıp servis edilecek tabağa oturtulur. Tabanı kaplayacak kadar bisküvi tabağa yerleştirilip üzerine sıcakken irmikli karışım dökülür. Bu şekilde oda sıcaklığında bekletilen tatlının üzerine jöle hazırlanıp doğranmış meyvelerle birlikte dökülür. Dolapta en az 1 saat kadar dinlenmeden kalıptan çıkarmayınız.






16 Ekim 2013 Çarşamba

dereotlu kurabiye


Tuzlu kurabiye çeşitlerine bir alternatif daha. Dereotu farklı bir aroma bırakıyor. Hamura çörek otu veya mahlep de eklenebilir. Un kurabiyesi gibi dağılan yapıda olması için yumurtanın akını hamura, sarısını üstüne eklemek gerekiyor. Gevrek ama daha sıkı yapıda bir kurabiye yapmak istediğim için 1 adet yumurtayı ayırmadan ekledim.


Malzemeler;

125 gram margarin veya tereyağ
1 adet yumurta
yarım paket kabartma tozu
bir çay kaşığı tuz ve toz şeker
bir tutam dereotu
aldığı kadar un

üzeri için de 1 adet yumurta

Tüm malzemelerin karıştırılması ile elde edilen hamur kalıp veya rulo yapılarak şekillendirilip üzerine yumurta sürülür . 170 derece ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişilir.



16 Ağustos 2013 Cuma



Artan tart hamuru ile yapmaya başlamıştım bu kurabiyeleri sonrasında tekrar tekrar yapar oldum. Bu aralar mutfağa girmeye fırsatım olmuyor, daha önce yaptığım bu kurabiyelerin tarifini şimdi yazıyorum. Elmalı kurabiyenin hamur ile de denedim o şekilde de fena olmuyor. İç malzemesinde şeker olmadığı için bunlar çocukların eline daha bir yakışıyor.
Malzemeler;
4 adet günkurusu kayısı
3 adet kuru hurma
6 adet kuru incir
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
1 su bardağı un
50 gr tereyağı
Yarım çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta
Vanilya
Yarım portakal kabuğu rendesi
Kuru meyveler ve tarçının yarısı hariç diğer malzemeler bir arada yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurulur. 15 dakika hamur dolapta dinlendirilir.  Bu esnada kuru meyveler sıcak suda 5-10 dakika bekletilip, rondo veya bıçak ile küçük küçük doğranır. Yarım tatlı kaşığı tarçın eklenerek iç malzeme hazırlanmış olur.

Dinlenen hamur merdane ile 0,5 cm kalınlığında açılıp çay bardağı veya yuvarlak bir kalıp yardımı ile daireler kesilir. İç malzeme dairelerin ortalarına konularak yuvarlak şekil verilir. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişilir. Fırından çıktıktan sonra pudra şekeri ile servis yapılır.

20 Haziran 2013 Perşembe

Huggies yeni bebek bezi



Bir süredir Fikrimühim üyesiyim. Ve bu hafta ilk kampanya kiti elime ulaştı. Huggies bebek bezinin yeni ürünü kız ve erkek bebeklere özel olarak üretilmiş. Renkleri ve dış tasarımı kız ve erkekler için farklı olarak dizayn edilmiş ürünlerin emici bölgeleri de farklı yerlerde bulunuyor. 

Daha önce Huggies in organik pamuklu ürünlerinden kullanmış memnun kalmıştım. Lakin 3 numaradan sonraki ürünleri bu özellikte olmadığı, dokusu daha sert olduğu, bel bölgesi esnek bantlı olmadığından başka bir marka ürüne geçiş yaptık. 

Şimdi Huggies yeni çıkardığı bu yeni ürün ile 3-4-5 numarada da yumuşak dokusu, esnek bel bandı, kokusuz olması, kullandığım beze göre daha geniş olması ve özel emici bölgesi ile tekrar tercih sebebim olacak. 

Yapışkan bantların beyaz olması tek hoşuma gitmeyen tarafı oldu. Bandı kolay fark edip açabilmek için renklendirilmesi daha iyi olabilirdi. 



Huggies bu yeni ürünü denemek isteyenlere numune bez gönderiyor. İlgili link...




16 Haziran 2013 Pazar

Babalar günü





Babalar gününe özel pastamızla ağzımız tatlandı. Kakaolu pandispanyanın ara katlarında muz ve çikolata kaplı fıstık kullandım.



Pandispanya için

Malzemeler;
4 Adet Yumurta,
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker,
3 Türk Kahvesi Fincanı Un,
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt,
2 Yemek Kaşığı Kakao,
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya


Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.  Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dakika çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın. Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra katlara ayırın.

Ara krema için hazır krem şanti kullanmak zorunda kaldım. 200 gram süt kreması ve 200 gram çikolata ile hazırladığım ganajın bir kısmını dış kaplama için kullanırken bir kısmını ara katlar için hazırladığım krem şantiye ekledim.



 

25 Mayıs 2013 Cumartesi

Mayasız poğaçalar


Bir diğer adı 3-2-1 poğaça olan bu poğaçalar mayalı gibi yumuşak bir yapıda oluyor. Pişip soğuduktan sonra dolapta saklanabiliyor. 





Malzemeler

3 paket kabartmatozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz
Un (yarı yarıya tam buğday unu kullandım)
Tercihen biraz mahlep

İçi için;
Haşlanmış patates, maydanoz, zerdeçal ve tuz

Bu malzemelerden elde ettiğiniz hamurun kapanma yerini alta gelecek şekilde değil de yanlarda tutarsanız poğaçalarınız daha fazla kabaracaktır. Önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

23 Mayıs 2013 Perşembe

Elmalı kurabiye




Bir başka favorim elmalı kurabiyelerin tarifinde sıra. 

Malzemeler;
125 gram margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 buçuk çay bardağı şeker
1 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu (yarım paket veya hiç kullanılmayabilir de. Kullanılmadığında kurabiyenin yapısı daha sert oluyor)


İçi için;
4 adet elma
1 çay bardağı ceviz içi
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın

Rendelenen elmalar toz şeker ile pişirilir, tarçın ve ceviz eklenerek ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamuru için tüm malzemeler yoğurulurken un yavaş yavaş eklenir. 15 dk kadar dolapta dinlendirilen hamurdan parçalar koparılıp yarım cm kalınlığında açılır. Açılan hamur sigara böreği saracak gibi üçgen şeklinde kesilip iç malzemeler geniş kısımlara konularak sarılır. 170-160 derecede ısıtılmış fırında kurabiyeler hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.



11 Mayıs 2013 Cumartesi

İki renk kek


 
Dün arkadaşımken komşum olan Dilek in yaptığı güzel keki tatmak daha önce yapıp resimlediğim bu keki hatırlattı bana.
 
 


Klasik bir kek görüntüsünde ama içine eklenen nişastadan olsa gerek yumuşak, ağızda dağılan bir kek oldu. Özellikle ertesi gün tadı daha da güzelleşti. Kakaolu kısmını hep daha lezzetli ve az bulduğum için ben kekin sade kısmını daha az tuttum.
Malzemeler;
3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı katı yağ (tereyağı kullandım ben)
yarım su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2-3 su bardağı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 paket kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yumurtalar ve şeker mikser yardımı ile şeker eriyinceye kadar yüksek devirde çırpılır. Yağ ve süt karışıma eklenip iyice karıştırılır. Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilya ise daha yavaş hareketlerle kaşık veya spatula yardımı ile karışıma eklenir. Elde edilen karışım iki ayrı kaba alınıp birine kakao eklenir. Yağlanan kek kalıbına önce sade kek karışımının bir kısmı sonra kakaolu karışımının tamamı ve en üste kalan sade kek karışımı eklenerek 160-170 derece ısınmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir.



7 Mayıs 2013 Salı

Krem şantili fındıklı kurabiye




Tadı un kurabiyesini andıran yapımı basit, malzemesi az bir tarif. Fındıksız yapıldığında üzerine pudra şekeri serpilebilir.

Malzemeler;

1 paket krem şanti
1 su bardağı sıvı yağ
aldığı kadar un (2 su bardağı kadar)
10-20 adet fındık


Krem şanti ve sıvı yağ bir kaba alınır, un yavaş yavaş eklenir. Yumuşak ele yapışmayan bir kıvam elde edilene kadar un eklenir. Yuvarlak şekiller verilerek tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerine fındıklar yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 15 dakika kadar pişirilir. Sıcakken kurabiyelere dağılacağı için soğuduktan sonra tepsiden çıkartılması önerilir.

28 Nisan 2013 Pazar

Kuru üzümlü kek

 
 
Kuru üzümlü kek yememiştik uzun zamandır, aklımıza düştü ve yapalım dedik. Anneler günü yaklaşmışken anne keki özleyenlere tavsiye ederim.
 
 
Kek tariflerinde kekin iyi pişip güzel kabarması için fırın ısısının ilk önce 180 derece olması, bir süre sonra derecenin düşürülmesi önerilir. Bu ayarlamayı tutturmak bana zor geldiği için baştan sonra fırın ısısını 160 da tutuyorum.
 
 
Malzemeler;
 
3 Yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağından biraz fazla toz şeker
2,5-3 su bardağı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 paket  vanilya
1 çay bardağı kadar kuru üzüm
biraz ceviz
 
Öncelikle yumurta ve toz şeker, sonra sıvı yağ ve yoğurt iyice karıştırılır. Bu karışıma un, kabartma tozu ve vanilya eklenir. En son kuru üzümler de karışıma eklenir .Yağlanan kalıba dökülen kek karışımının üzerine kırık ceviz serpilip sonrasında 160 derece ısınmış fırında 40 dakika kadar pişirilir.
 
Kuru üzümler kullanılmadan yıkanıp, suda biraz bekletilirse daha iyi olur. Tarifte yer almıyor ama kek pek sade kalmasın diye bir tatlı kaşığı kadar tarçın ve toz zencefil ekledim, bence yerinde oldular.

 
 
 



29 Mart 2013 Cuma

Çilekli mini tart



Bu sabah hep denemek istediğim bu tartoletleri yapma fırsatım oldu. Yaptığım hamur 12 lik kalıplarım için fazla geldi. Daha sonra yapmak üzere artan hamuru dolaba kaldırdım. Benzer bir kalıpta bu ölçülerle yaklaşık 20 minik tart yapılabilir.








Malzemeler;
2 su bardağı un
100 gr tereyağı
1 çay bardağı Pudra Şekeri
1 yumurta
Vanilya
Yarım limon veya portakal kabuğu rendesi

Tüm malzemeler karıştırarak elde ettiğiniz hamuru dolapta 15 dakika kadar dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kalıplara yerleştirin. Kabarmaması için tabanına delikler açın. 170 derece ısınmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Soğukması için dinlendirilir.



Krema için;
250 ml süt
1 çay bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı (ben iki kullandım)
Vanilya

Vanilya hariç tüm malzemeler bir tencereye alınıp karıştırılır. Devamlı karıştırarak muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Ocaktan alınıp vanilya eklenen krema soğutulurken sık sık  karıştırılarak kabuk tutması önlenir. Kaşık veya sıkma torbası ile minik tartların boşluklarına krema ve meyve yerleştirilir. Hemen tüketilmeyecekse meyveler kararmaması için jöle kullanılabilir.


27 Mart 2013 Çarşamba

Beze



Eskiden bezeyi pastaneden alır tadına doyamazdım. Yumurta akı ve şekerden yapıldığını çok sonraları öğrendim.  Evde de yapılabilen az malzemeli uzun pişirme süreli beze tarifi şöyle;


Malzemeler
3 yumurta akı
3 çay bardağı toz şeker
2 3 damla limon suyu
1 çimdik tuz (çay kaşığı ucu kadar)



Yumurta akları ve toz şeker kuru bir kaba alınır (yumurta sarılarının beyaza bulaşmamış olması şart). Yumurtaların içinde bulunduğu kap sıcak su dolu bir tencerenin üstüne oturtularak çırpma teli ile şekerler eriyip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Yaklaşık 10 dakika bu işlem için yeterli. Sonrasında tencerinin üstünden aldığınız kaptaki karışım mikser yardımı ile katı bir hal alıncaya kadar yaklaşık 10 dakika daha çırpılır. Yeterli katılığa gelip gelmediğini arada mikseri durdurup bakabilirsiniz; karıştırıcının ucundan karışım akmadığında bir sıkma torbası yardımı ile yağlı kağıt serili tepsiye bezeler şekillendirilir. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 40-50 dakika pişirilir.

Derece daha fazla olursa beze hem renk değiştiriyor hem de dışı sert içi yumuşak kalıyor.

Dilerseniz damla çikolata, toz fıstık veya fındık ekleyerek bezelerinize hem renk hem lezzet katabilirsiniz.


24 Mart 2013 Pazar

Lego adam temalı doğum günü






İlk göz ağrımız yeğenimin 8.yaş doğum günü için isteği üzerine yaptığım lego adam.




Bu süslemeleri yaparken 8 yaşındaki koca adamın heycanlı gözlerini görüp ne kadar mutlu olduğunu duymak çok güzeldi.


20 Ocak 2013 Pazar

Çikolata kaplı bisküvi kurabiye






İçi sade dışı çikolata kaplamalı bir kurabiye. Tadı bisküviyi anımsatıyor. Çay, kahve yanına yakışan bir tadı var.

Malzemeler tanıdık;

1 yumurta
80 gr tereyağı (margarin de olabilir)
1 çay bardağı toz şeker

2,5-3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Kaplamak için 5-6 madlen bitter çikolata (sütlü madlenler tercih edildiğinden evde bitter madlen hep fazladan bulunuyor :)
Belki bir  miktar hindistan cevizi, toz fındık veya badem

Elde edilen hamuru çok kalın olmayacak şekilde açıp istenilen kalıpta kesebilirsiniz. İnce oldukları için çabuk pişiyorlar. Sık kontrol etmeyi unutmayın. Kurabiyeler önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 15-20 dk üstü hafif kızarıncaya kadar pişilir.

Kaynar su dolu tencereye yerleştirilen cam kasedeki çikolatalar ise kısa süre sonra eriyecektir. Soğuyan kurabiyeler çikolataya batırılıp yağlı kağıt serili tepsiye tekrar dizilir. Bu aşamada hindistan cevizine de bulandırılabilir. Benim sonradan aklıma geldiği için üstüne serpiştirdim.



 
Pişmeden öncesi ve sonrası
 
 
 
 
 
Ve evet kurabiyelerin bir kısmı fazlaca pişip kızardı :))