12 Ocak 2014 Pazar

Ekmek tatlısı





Şerbetli tatlı yapacaksınız ama evde un yok. Unsuz yapılabilecek bir tatlı tarifi. Bu tarif için bayat ekmek (yani galeta unu) gerekiyor. Üzerine muhallebi, kremşanti, muhallebi+kremşanti kullanabilirsiniz ben fazla vaktim olmadığından hazır toz muhallebilerden kullandım. Bu tatlı Kıbrıs tatlısı, bayat ekmek tatlısı, galeta unlu tatlı, rum tatlısı diye de adlandırılıyor. Tatlının tadına gelince revani, şam tatlısı kategorisinde ve bence onlardan daha lezzetli.  Galeta ununun nasıl yapıldığını burda göstermiştim.



Malzemeler;

1 su bardağı galeta unu
4 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz kırığı (kimi tariflerde hindistan cevizi kullanılmış ben yarı yarıya ikisinde de kullandım)
vanilya ve kabartma tozu

Önce şeker ve yumurta iyice karıştırılır. Diğer malzemelerinde eklenmesi ile elde edilen hamur yağlanmış derin dikdörtgen kalıba dökülüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Şerbeti için;
1,5 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su kaynatılır (şerbet ılık kullanılacak)

Muhallebi için;
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
kullanarak yaptığınız muhallebiyi ocaktan aldıktan sonra 1 paket krem şanti ekleyip 5 dakika çırpın.

Fırından çıkıp ılıyan tatlının üstüne şerbeti döküp onun üzerine de hazırladığınız muhallebiyi döküp soğuduktan sonra dolaba kaldırın. Ertesi gün servis yapılması tavsiye edilir.

Galeta unu


Köfte içine ve bazen tavuk, balık kızartırken dışını kaplamak için galeta unu almayı marketten almayı unuttuğum çok olmuştur. Evde ekmek varsa bu sorun değil. Bayat ekmekleri (taze ekmek de olabilir) fırında 100-150 derece arasında iyice kurutup rondodan geçirerek galeta unu elde edebilirsiniz. Fırının derecesini çok yükseltip pişmiş ekmekleri yakmak sağlıklı olmayacaktır, nemini almak için ekmekler kuruyuncaya kadar fırında tutun. Yüksek ateşte hızlı pirişimler sağlık açısından risklidir, hele ikinci kez ısıl işlem görecekse daha dikkatli olmak gerekiyor.

Galeta unundan yada bayat ekmekten yapılan bir tarifim daha olacak.

 

11 Ocak 2014 Cumartesi

Ayrılmaz ikili

Yine bir fikrimühim kampanyası ile elime bu deneme kitleri ulaştı. Paketlerden birini hem arkaşım hem komşum olan Dilek'e verdim bile. Sıcak çikolata, sahlep ve bitki çayları önceliğimdir herzaman.  Ama nescafe içeceksem mutlaka süt yoksa süt tozu kullanırım. Kimi süt tozları kahvenin tadını etkilemiyor sadece rengini açıyor. Nestle coffemate'in yumuşatılmış yeni formülünü denedim ve evet kahvenin içimini süte biraz daha yakın ölçüde yumuşattığını söyleyebilirim. Tek başına kahveyi acı bulan benim gibi kahve içenlere denemelerini tavsiye ederim.

5 Ocak 2014 Pazar

Evde pizza yapmak





Haşlanmış fazla brokoliden yola çıkarak pizza yapmaya karar verdim. Mayalı hamurlar yine bana göre değildi. Bu sebeple Umutsepetindeki bu tarifini hemen denedim.

Her pizza gibi sıcakken yemenizi tavsiye ederim. Sıcakken yediğinizde hazır aldığınız pizzalardan çok daha lezzetli bulacaksınız bu pizzayı.

Hamur için,
5 yemek kaşığı zeytinyağ
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
un

sos;
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
kekik,zeytin yağı, su

üstüne,
kaşar peyniri rendesi
brokoli, sucuk ve zeytin

Hamur için malzemeleri bir kapta karıştırın, unu yavaş yavaş ekleyin. Bu hamurdan 2 adet orta boy pizza elde edebilirsiniz. Hamuru tepsi genişliğinde açın. Salça, baharat ve az miktarda suyu karıştırıp hazırladığınız sosu hamurun üzerine sürüp hamurun kenarlarını kıvırın. Dilediğiniz malzemeleri ekleyip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kenarları kızarıncaya kadar ortalama 20 dk ka pişirin. Rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpip 5-10dkka kadar peynirin erimesini bekleyip servis yapabilirsiniz.

3 Ocak 2014 Cuma

Ispanaklı kek


Yine uzun zamandır yapılacaklar listesinden ıspanaklı kek. Pastalar için ideal pandispanya seçeneği aynı zamanda. Yumuşacık, görüntüsü ise pek gösterişli..Ayrıca ilk defa yiyenlere tadına baktırıp yeşil rengi neyin verdiğini buldurmak (bulamamaları :) ) pek eğlenceli oluyor.

Süt ve yoğurtlu tariflerin olduğunu da gördüm. Farkı nedir bilmiyorum ama bu tariften memnun kaldım. 



Malzemeler;
3 adet yumurta
250 gram kadar ıspanak
1 su bardağından biraz fazla toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
un (2 su bardağı kadar)
vanilya
kabartma tozu

Ispanaklar püre haline getirilmeden önce tencerede kavrulur. Sonra rondodan geçirilir, sıvı yağ eklenerek bir kez daha kıyılır. 
Yumurtalar şekerle çok iyi çırpılır. Ispanak püresi yumurtalara eklenir, en son bu karışıma kalan kuru malzemeler eklenir. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 30-40 dk kadar pişirilir.

Sade kek olarak da tüketilebileceği gibi, üstüne krema, krem şanti sürülerek de servis edilebilir. Kenarlarından alınacak parçaların rondodan geçirilip üstüne serpilmesi bu kekin espirisi. Bunları yaparken kek ve kremanın veya krem şantinin soğumasını beklemelisiniz.  Pudra şekeri ve meyve de bu keke yakışacaktır.