26 Şubat 2014 Çarşamba

Krem karamel kek



İlk nerde gördüğümü unuttum bu keki. Ama tarifine baktığım bloglar referans olarak portakalağacını vermiş. Krem karamel nötr bir tat veriyor bu keke, ben daha çok karamelin ıslattığı kakaolu kısmı beğendim. Ve tabiki ortaya çıkan görüntüyü.

Malzemeler;

Karamel sos için;
yarım su bardağı kadar toz şeker

Krem karamel için;
500 grm süt
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurtama
Vanilya
Limon kabuğu rendesi

Kek için;
3 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakaolu
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
Limon kabuğu rendesi
Kabartma tozu ve vanilya

Önce karamel için şekeri karıştırmadan, düşük ısıda eriyip kelepçesiz  kek kalıbının tabanına dökün. Sonra krem karamel malzemelerini fazla köpürtmeden çırpın ve kek karameli döktüğünüz kek kalıbına dökün. En son kek malzemelerini karıştırıp krem karamel karışımının üstüne dökün. Kek kalıbını su dolu bir kabın içinde 170 derece önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin. Dolapta 1 gece beklettiğiniz keki ters çevirirken kalıptan çıkarabilmek için birkaç dadika sıcak su dolu kaba oturtun, kekin kenarlarını bıçakla aralarsanız ters çevirirken bütünlük bozulmaz.sosun taşmaması için kenarı yüksek bir servis tabağı tercih edin.



  



2 Şubat 2014 Pazar

Limonlu tart



Evdeki fazla limonları da kullanma fırsatım olur diye burdaki tarifi yaptım geçen günlerde. Tarifte yazan ortalama 16 dakikalık süre sonrası tartın görüntüsü aşağıdaki gibi çok güzeldi fakat tadı acımsı geldi, biraz daha fırında bekletip karamel sos ekleyince tadı bana daha uygun oldu. Evdekiler daha az şekerli şeyleri sevdikleri için sossuz halini beğendiler. Yine ertesi güne kalan kısmının tadı daha bir oturmuştu. İkram için düşünülürse bir gün önceden hazırlanılacak bir tatlı fikrimce.



Tarifi verdiğim linkten de alabilirsiniz ben buraya olduğu gibi yazıyorum;

Malzemeler;

1 su bardağı un
100 gr tereyağı
1/4 su bardağı pudra şekeri
2 adet limon kabuğu rendesi
ikinci grup
4 yemek kaşığı tepeleme un
3 adet yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 su bardağı limon suyu

İlk grup malzemeden elde ettiğiniz hamuru ortalama 20 cm lik yağlanmış kalıba ince bir şekilde döşüyorsunuz. 175 derecede ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar tabanı pişirin.

İkinci grup malzemelerden yumurtaları iyice çırpıp kalan malzemeleri de ekleyip elde ettiğiniz karışımı fırından çıkardığınız tart tabanına dökün. Tekrar fırınladığınız tartı ortalama 16 dakika kadar pişirin. Üzeri çok sert veya çok sıvı olmayacak. Soğuduktan sonra pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.


Not: Benim tartın acımsı ekşiliği limonların cinsinden de olabilir.