26 Eylül 2014 Cuma

Havuçlu tatlı




Birçok blogta gördüğüm bu tatlıyı geçtiğimiz günlerde yapma fırsatım oldu.Bisküvi ile yapılan pratik bir tatlı tarifi daha. 1 kilo havucunuz varsa malzemeleri iki katına çıkarıp tek renkli de yapabilirsiniz. Yarım kilo havuç ile yaptığım için tatlının yarısı sütlü muhallebili oldu ve böylece görüntüsü iki renkli oldu.

Malzemeler;

havuçlu kısım için;
yarım kilo havuç
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
vanilya
1 limon kabuğu ve suyu (fikrim;tercihen kullanılmayabilir, havucun tadığını yok ettiği için azaltılabilir)

beyaz kısmı için;
1/2 litre süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1,5 çay bardağı şeker
vanilya

1 paket bisküvi

Havuçları soyup doğrayıp, 2-3 su bardağı suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan havuçları blenderda püre haline getirin. Nişastayı yarım bardak suda eritip püreye toz şeker, vanilya ve limon kabuğu +suyu ile birlikte ekleyip muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Başka bir tencerede süt, un, nişasta, şeker ve vanilya karıştırılır. Muhallebi kıvamı gelinceye kadar pişirilir. Muhallebilerle bisküviler sırayla kalıba dizilip dökülür, dolapta soğuduktan sonra servis edilir. 

Üzeri için evde sık yaptığımız ıspanaklı keklerden kullandım.


Pudingli kek



Nemli ve çikolatalı bir kek arıyorsanız pudingli keki deneyebilirsiniz.  Hazır toz pudinglerden kakaolu bademli puding kullandım bu tarifte. 




Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket toz puding
1 paket kabartma tozu
2 su bardağına yakın un
40 gr rendelenmiş çikolata (opsiyonel)

Yumurta ve şeker öncelikli olarak karıştırılıp köpük haline getirildikten sonra önce sıvı sonra kuru malzemeler ile hazırlanan kek harcı önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında pişirilir.


17 Ağustos 2014 Pazar

Lolipop bezeler



Evde beze yapmak isterseniz bu şekilde daha keyifli sunabilirsiniz.

Beze tarifi için buraya tıklayın.
Not: Toz şeker yerine pudra şekeri ile daha kısa sürede daha pürüzsüz sonuç elde edebilirsiniz.



30 Temmuz 2014 Çarşamba

Karamel




Karamel pasta kremasına aroma verici olarak; çikolata kaplanıp karamelli çikolata olararak; kek, tart, dondurma veya sütlü tatlıların üstüne sos olarak ve başka bir çok şekilde kullanılabilir. Evde karamel nasıl yapılır? 




Malzemeler;

1 su bardağı şeker
5 yemek kaşığı su
5-6 damla limon suyu
2 yemek kaşığı tereyağı/100gr kadar
100 gr süt kreması
Vanilya


Şeker, limon suyu ve 5 yemek kaşığı suyu kalın tabanlı, derin ve çelik bir tencereye koyup kısık ateşte kaynamaya bırakın. Arada bir sallayarak karışmasını sağlayın. Karamelize olurken kaşıkla karıştırmayın, yoksa kristalleşme olur.
Şeker kaynadıkça rengi koyulaşacak. Rengi çok koyulaşmadan, tereyağını koyup eriyene kadar karıştırın.
Daha sonra kremayı ekleyip hızla karıştırmaya devam edin. Eriyince ocaktan alın, vanilya ekleyip 2 dakika daha çırpmaya devam edin.Karameli sıcakken bir kavanoza boşaltın.Soğuyunca kapağını kapatıp buz dolabında saklayın. Dolaptan çıkarılan karamel benmari yöntemi ile eriterek kullanılır.

19 Haziran 2014 Perşembe

Bebek kurabiyeleri




Bade bebeğin kurabiyeleri !

Ev yapımı limonata



Evde limonata nasıl yapılır diye baktığımda en çok bu tarif aklıma yattı. Cafe fernando nun önerisi bu tariften siz de memnun kalacaksınız. Tarif naneli, ben hoşlanmadığım için nane kullanmadım.

Malzemeler,
3adet limon kabuğu rendesi
1 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Nane

Limon kabukları, şeker ve su bir tencerede karıştırılır. Şeker eriyip su kaynama ısısına gelince altı kapatılır. Bu şerbetin içine dilerseniz nane de ekleyip kapağını kapatıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra şerbet süzülür, kapalı bir kapta 5 gün boyunca dolapta tutulabilir. Limonata yapmak istediğinizde ise 2 bardak hazırladığınız limonlu şerbete, 2 bardak soğuk su ve 1 bardaktan biraz fazla limon suyu(3 limonun suyu) ekleyip buzla servis edebilirsiniz. Damak tadınıza göre oranları değiştirebilirsiniz.




7 Mayıs 2014 Çarşamba

Tahinli kömbe






Kömbe( kahke) Çukurova bölgesinde yapılan tatlı bir kurabiye çeşitidir. Hatay, Adana, İskenderun ve Mersin de özellikle bayramlarda yapılan bu kurabiyeler uzun süre bayatlamadan kalabiliyor. Kurabiyeyi şekillendirmek için özel kalıplar kullanılıyor.

Halka ve hurma dolgulu şekilde de yapılabiliyor. 

Pakmaya Çukurova ya özel tarif kitapçığında ise tahinli kömbe tarifi yer alıyor. Tarif şöyle;

Malzemeler ;
1 çay bardağı tereyağı, erimiş (100 gr)
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı (60 ml)
1/2 çay bardağı süt (60 ml)
1/2 çay bardağı tahin (60ml)
1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı toz şeker (60 gr)
 2 su bardağı + 2 çorba kaşığı un (300gr)
1/2 paket Pakmaya hamur kabartma tozu
1/2 paket Pakmaya şekerli vanilin 
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çorba kaşığı susam
1 çorba kaşığı çörekotu


Susam ve çörekotu hatıç tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp yavaş yavaş karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin. Susam ve çörekotunu bir kasede karıştırın. Hamur toplarını bu karışıma batırıp susamlı yüzü altt kalacak şekilde kömbe kalıbına yerleştirin. Hamurun arkasından bastırarak hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsinizin kenarına kalıbı hafifçe vurarak kömbenin tepsiye düşmesini sağlayın. Kömbelerinizi 180 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. 

29 Nisan 2014 Salı

Evde saç topuzu yapımı



Bu sefer yemek demiyorum, bunu nasıl yaptın diyenlere açıklayıcı bir cevap olsun diye yazmak istedim.

Pinterestte kendi kendinize yapabileceğiniz saç modellerini daha önce görmüşsünüzdür.  Evde basit topuz yapımına bir örnek de ben resimledim. Kuaföre gidecek zamanınız veya imkanınız yoksa da hala yapabileceğiniz şeyler var. Evde kendi kendinize saçınızı şekillendirebilirsiniz. Dilerseniz küçük tokaSaçı topladıktan sonra üst taraftan bir boşluk oluşturup saçı bu boşluğa dolduruyorsunuz. Boşluğa yerleştireceğiniz bir de çiçeğiniz varsa daha şık duracaktır. Ne kadar kısa sürede ve kolaylıkla yapıldığına şaşıracaksınız!





27 Nisan 2014 Pazar

Tahinli çıtır rulolar




Tahinli tarifleri denemekten vazgeçemiyorum. Bu tarifi yapmadan acaba çok mu kuru, sert olur diye boşuna endişelenmişim. Çıtır ama incecik baklava hamuru ile bu rulolar ağızda hemen dağılıyor. Tarif umut sepetim den. Denemek için az yaptığım için ölçülere uymadan yaptım. Ölçülü tarif aşağıda.




Malzemeler;

Yarım paket Baklavalık yufka
1,5 su bardağı Tahin
1,5 su bardağı Toz şeker
2 su bardağı Toz ceviz
1 su bardağı sıvı yağ

Tahin ve yağı karıştırıp bir yufkanın yarısına iki kaşık kadar fırça yardımı ile sürün. Üstüne ceviz ve toz şeker serpin ve yufkanın yarısını üstüne kapatıp sıkı sıkı sarın. 3-4 parçaya kestiğiniz ruloların üzerine sıvı yağ sürüp 170 derecede kızarıncaya kadar pişirin. Ince baklavalık yufkanın tek tek ayrılıp kullanılması önerilmektedir.








26 Nisan 2014 Cumartesi

Pakmaya Çukurova özel tarif ve kampanya paketleri

                                         





Maya denilince akla gelen isimlerin başında  yer alan Pakmaya'nın market raflarında gördüğüm farklı ürünlerini yeni yeni kullanmaya başlamışken tesadüfen yine bugünlerde Adana ve çevresine özel bir kampanyalarının da olduğunu öğrendim. Adana Hilton da düzenlenen blogger toplantısı samimi, sıcak bir atmosferde gerçekleşti. 


                                


Bugünlerde marketlerde bulabileceğiniz kampanya paketlerinin içinde Çukurova'ya özel tariflerin yer aldığı tarif kitapçıkla birlikte, kabartma tozu, vanilya, kakao, krem şanti, puding gibi çeşitli Pakmaya ürünlerinin yanında Arçelik ürünlerini alırken kullanabileceğiniz 50 ve 30 tl lik hediye çekleri yer alıyor.

Ayrıca bu kampanyanın uzun süreli olmadığını hatırlatmak gerekir. Pakmaya nın Çukurovaya özel etkinlik ve süprizlerinin devamı da gelecek gibi...

20 Nisan 2014 Pazar

Çikolatalı toplar

Şimdiye kadar meyveli veya kakaolu keklerden, bisküvilerden, kestaneden, balkabağından, havuçtan yaptığım ama mutlaka çikolatalı olan bu top tatlıların tarifini soranlara nihayet cevap verebiliyorum.

Yalancı truff, truf, truffle da denen bu tatlının ana malzemesi çikolata ve süt kreması. 

Doğaçlama ve o anki malzemeye göre şekillendiği için tarifte tam ölçüler yok.

Orjinali sadece süt kreması, kuvertür çikolata ve yemişlerden oluşur. Ev yapımında ise yaklaşık 5-6 dilim kek veya 1 paket bisküvi rondoda un haline getirilir. Buna 1-2 yemek kaşığı süt kreması ve 5-10 arası madlen çikolata eritilip eklenerek yapılır.  Yoğurup dolapta dinlendirilen hamurdan parçalar kopartılıp top şekli verilir. Süt kreması yoksa göz kararı 1-2 kaşık süt/kaymak/pasta kreması/kremşanti yani evde ne varsa olur :) zaten az miktarda gerekiyor. Yine çikolata yoksa kakao olabilir. Kuru kayısı, incir gibi meyveler gibi tarçın, hindistan cevizi de opsiyonel.  

Topların dışını; Hindistan cevizi, kakao, fındık, fıstığa bulayabilirsiniz. Erimiş çikolata ve portakal kabuğu şekerlemesi ile süslemek de bir alternatif.



Limon ve portakal kabuğu şekerlemeleri



  


Portakal, mandalina ve limon kabuklarından yapılan şekerlemeleri; kek, kurabiye,çikolata ve pasta kremalarında aroma verici olarak kullanabilirsiniz. Kavanoz içinde ve dolapta uzun süre saklanabiliyor.  







Kabuklar doğranıp tuzlu suda 5-6 saat bekletilip durulanır bu işlem 3-4 defa tekrar edilir. Böylece her seferinde kabukların acısı biraz daha azalmış olur. Benzer şekilde kabuklar suda kaynatılıp kaynamış su hemen dökülüp tekrar su ekleyip kaynatılır bu işlem de 3-4 defa tekrar edilir. En son elinizdeki kabukların üzerini 4 parmak aşacak şekilde 1 ölçü suya 2 ölçü şeker olacak şekilde su ile şekeri bir tencerede karıştırıp kabukları içine atın. Kabuklar şeffaflaşıncaya kadar bu şekerli suya kabukları pişirin. Suyunu süzüp toz şekere buladığınız kabukları 1-2 gün oda sıcaklığında yada 1 saat kadar 100 derecelik fırında kurutun.




Not 1: Kabukları olabildiğince derinden kesip beyaz kısımları almamaya çalışın.
Not 2: Şeker ve sulu karışıma suyu azaltıp portakal suyu da ekleyebilirsiniz.
Not 3: Kaynayan şerbetli suyu kapatmadan 5 dakika önce limon suyu ekleyerek kabukların şekerleşmeden uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.


18 Nisan 2014 Cuma

Bebek kurabiyeleri



Mavi ve kahvenin uyumu Fidel Cem için bir araya geldi...Güzel bir gelecek senin olsun!




Tekrar hoşgeldin!

Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde burada, burada ve burada bulabilirler.


17 Nisan 2014 Perşembe

Pembe bebek kurabiyeleri

                                 



Bu sade ve sevimli kurabiyeler Ezgi bebek için bir süre önce hazırlandılar.  Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler.



                       

9 Nisan 2014 Çarşamba

Elmalı turta






Elmalı kurabiye için farklı bir hamur kullandığını öyle güzel anlatmıştıki Cafe portakal denememek olmazdı. Hamuru tarife göre hazırladım lakin çocuklar kurabiye yapmama fırsat vermeyeceklerini anlayınca misafirler gelmeden bir kısmını üzerine rendelemek için dondurucuya attım. Ve bu elmalı turta ortaya çıktı. Hamuru gerçekten çok lezzetliydi. Elmaların da ekşiliğini görmezden gelirsen bu hali ile de beğenildi.

Malzemeler;

1 su bardağı sıvı yağ
125 gram margarin
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı yoğurt
un

İçmalzeme;

4 elma
6 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz


Öncelikle elmalar rendelenir toz şekerle pişirilir, ocaktan almadan tarçın ve ceviz eklenir. İç harç soğurken hamur hazırlanır. Yağ ve toz şeker elde yoğurulur, sıvı yağ ve yoğurt eklenerek karıştırmaya devam edilir. Un azar azar eklenerek hamur elde edilir. İster tek tek kurabiye şeklinde ister benim gibi turta şeklinde hazırladığınız tatlıyı 170 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Not: Özellikle lezzetli kurabiye hamurlarında kabartma tozu ve yumurtanın olmayışı veya yumurtanın sadece sarısının kullanılması önemli bir ayrıntı. Bazen tarifte bir eksiklik varmış gibi geliyor ama bu şekilde yapıldığında daha lezzetli, ağızda dağılan, "pastane kurabiyesi" tadında kurabiyeleriniz oluyor.


4 Nisan 2014 Cuma

Susamlı şeker




Bayram şekerlerinin en lezzetlilerinden susamlı şekeri de evde yaparım derseniz buyrun tarifi;

Malzemeler;
1 su bardağı susam
1/2 su bardağı pekmez ( bal veya şeker de kullanılabilir)

Önce susamları yapışmaz yüzeyli bir tencerede kokusu yayılıncaya kadar kısık ateşte ısıtın. Ardından pekmezi ekleyip karıştırın (şekerli yapacaksanız şekerler eriyip sıvılaşıncaya kadar karıştırmayın!). Susamlar bir araya toplanmaya başladığında altını kapatıp yağlı kağıdın üzerine dökün. Biraz soğumasını bekleyip küçük parçalar halinde kesebilirsiniz.



Not: Her zaman olduğu gibi lezzet ve sağlık açısından kısık ateşte pişirime dikkat edelim.Ben kabuklu susam kullandım, beyaz susamla görüntü daha farklı olacaktır.




22 Mart 2014 Cumartesi

Mini penguen kurabiyeler




Mini boy penguenlerle devam...

Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler.

6 Mart 2014 Perşembe

Un kurabiyesi



Arkadaşa giderken götürülecek mini un kurabiyelerin tarifi burda :)



 Malzemeler;

125 gram tereyağ/veya suyu alınmış margarin(eritip tekrar dondurulup alta çöken su dökülür)

3 çorba kaşığı pudra şekeri

2 su bardağı un

Vanilya


Şeker, yağ ve vanilya elle karıştırılır. Un azar azar eklenir ki hamur toparlanabilsin. Kıvamı tutturmak için iyice yoğurmak gerekiyor. Rulo şekline getirip küçük parçalar şeklinde kesip üzerine çatalla bastırılır. 100 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişir. Soğuduğunda servis tabağına alıp üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.





Not: Mola vererek yaptığım içim hamuru kesmeden streçleyip dolaba bir saatliğine bırakmıştım. Çıkarınca çok sertleşmişti, oda ısısına gelinceye kadar bekleyip öyle şekillendirdim. Gerekmedikçe hamuru dolapta bekletmeyin:)

4 Mart 2014 Salı

Tarçınlı bademli(fındıklı) kurabiye





Ağızda dağılan yapısı ile un kurabiyesinden farksız olan bu tarifi semawer den aldım. Bu mini atıştırmalıkların beğeneni çok oldu. Akılda tutulacak kadar az malzemeli oluşu da diğer artısı.

Malzemeler;

125 gram oda ısında tereyağı
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı tuzsuz badem (lakin ben kavrulmuş fındık kullandım :)
3 çay bardağı un

üzeri için
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Önce tereyağ ve pudra şekeri karıştırılır, yavaş yavaş un eklenir. En son fındık veya badem eklenir. Rulo şekli verilen hamurdan küçük parçalar kesilir. 170 derecede ısıtılmış fırında pişilir. İlk sıcaklığı geçen kurabiyeler pudra şekeri-tarçın karışımına bulanır.


Not: Çoğu zaman zamansızlıktan sadece basitçe beklettiğim tarifleri yazacak fırsatım oluyor. Eksiklikler olursa affola!



1 Mart 2014 Cumartesi

Tahinli sufle

Tahinli sufle önce adanalı beylikdüzünde tadmış sonra özge nin oltasında benzer bir tarif görmüştüm.


Kalıbı yağlamayı unutmasaydım tabanı kalıba yapışmayacaktı ama olsun tadı harikaydı. Az malzeme kısa pişme süresi ile tek kişilik özel bir lezzet.



Tarif tek kişilik ölçülerde.
Malzemeler;
1 yumurta sarısı
1 yumurta
15 gr toz şeker
20 gr tereyağ
20 gr tahin
10 gr bitter çikolata
10 gr un
1/4 çay kaşığı kabartma tozu
Kalıba sürmek için biraz yağ ve un 

Metal bir kap içi sıcak dolu bir tencerenin içine oturtulur. Ocakta kaynarken üsteki kaba su sıçramamalı. Bu kaba yumurtalar ve şeker eklenip iyice çırpılır, yağ ve çikolata eklenip karıştırılmaya devam edilir. Çikolata eridiğinde kabı tezgaha alıp diğer malzemeri de ekleyin. Yağlayıp unladığınız kalıba karışımı dökün. 180 derecede ısıtılmış fırında 12 dakika pişirin. Ters çevirerek pudra şekeri ile servis yapın.

#tahinli tariflere güvenirim bu #sufle de favori #tahinli tarifler arasında artık.

26 Şubat 2014 Çarşamba

Krem karamel kek



İlk nerde gördüğümü unuttum bu keki. Ama tarifine baktığım bloglar referans olarak portakalağacını vermiş. Krem karamel nötr bir tat veriyor bu keke, ben daha çok karamelin ıslattığı kakaolu kısmı beğendim. Ve tabiki ortaya çıkan görüntüyü.

Malzemeler;

Karamel sos için;
yarım su bardağı kadar toz şeker

Krem karamel için;
500 grm süt
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurtama
Vanilya
Limon kabuğu rendesi

Kek için;
3 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakaolu
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
Limon kabuğu rendesi
Kabartma tozu ve vanilya

Önce karamel için şekeri karıştırmadan, düşük ısıda eriyip kelepçesiz  kek kalıbının tabanına dökün. Sonra krem karamel malzemelerini fazla köpürtmeden çırpın ve kek karameli döktüğünüz kek kalıbına dökün. En son kek malzemelerini karıştırıp krem karamel karışımının üstüne dökün. Kek kalıbını su dolu bir kabın içinde 170 derece önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin. Dolapta 1 gece beklettiğiniz keki ters çevirirken kalıptan çıkarabilmek için birkaç dadika sıcak su dolu kaba oturtun, kekin kenarlarını bıçakla aralarsanız ters çevirirken bütünlük bozulmaz.sosun taşmaması için kenarı yüksek bir servis tabağı tercih edin.